Som kvinna så vet ja att choklad är en av de största frestelserna ( i alla fall för mig). Speciellt en vecka i månaden. Men som tur är, för oss alla, finns det ju forskning som visar att choklad (i måttliga mängder) är nyttigt för oss. Ju mörkare den är, desto bättre sägs det. Chokladkakor med hög kakohalt (minst 70 procent), är inte lika rika på socker och smör så därför blir effekten bättre. 

 
 
 
Men det är framför allt kakaomassan man syftar på när man talar om hälsofördelar, för den innehåller:
  • Mineraler, framförallt magnesium som många har brist på.
  • Rikligt med antioxidanter som de allra flesta har brist på. Antioxidanter skyddar mot åldrande och många sjukdomar som till exempel cancer och hjärt-kärlsjukdomar.
  • Flavonoider, som sänker blodtrycket och verkar antiinflammatoriskt. De skyddar mot ett förstadium till åderförkalkning.
  • Flavoner, som skyddar mot hjärtkärlsjukdomar och blodproppar.
  • Teobromin, ett milt stimulantia, som är ett bra medel mot rethosta.

 

Har dessutom läst att mörk choklad kan lindra åksjuka. Man ska först dricka ett te gjort på färsk ingefära (en bit färsk ingefära + kokande vatten som man låter dra en stund. Sen plockar man ut ingefäran och dricker vattnet/teet.) innan avfärd och sen tar man med sig chokladen för att äta den under resan. Bara så ni vet! Kan vara värt att pröva.

 

 

Jag vill därför tipsa om ett recept på nyttigt godis. Varför inte pröva istället för lördagsgodis?
 
 
Yvonnes nyttiga chokladgodis.
 
Ingredienser: 

100-200 gram mörk choklad, minst 70 %

cashewnötter

pecannötter

gojibär

Klä en form (cirka 35x20cm) med bakplåtspapper. Smält chokladen i ett vattenbad och bred ut smeten på bakplåtspappret. Strö över nötter och bär jämnt över chokladen. Tryck till nötterna och bären så att de fastnar i chokladen. Ställ kallt cirka 60 minuter. Bryt i bitar. Sen är det bara att äta. Ca 200 gram choklad per vecka är helt okej att mumsa i sig!

 

 

 

 

Liknande inlägg

Kommentera

Publiceras ej