- Mineraler, framförallt magnesium som många har brist på.
- Rikligt med antioxidanter som de allra flesta har brist på. Antioxidanter skyddar mot åldrande och många sjukdomar som till exempel cancer och hjärt-kärlsjukdomar.
- Flavonoider, som sänker blodtrycket och verkar antiinflammatoriskt. De skyddar mot ett förstadium till åderförkalkning.
- Flavoner, som skyddar mot hjärtkärlsjukdomar och blodproppar.
- Teobromin, ett milt stimulantia, som är ett bra medel mot rethosta.
Har dessutom läst att mörk choklad kan lindra åksjuka. Man ska först dricka ett te gjort på färsk ingefära (en bit färsk ingefära + kokande vatten som man låter dra en stund. Sen plockar man ut ingefäran och dricker vattnet/teet.) innan avfärd och sen tar man med sig chokladen för att äta den under resan. Bara så ni vet! Kan vara värt att pröva.
100-200 gram mörk choklad, minst 70 %
cashewnötter
pecannötter
gojibär
Klä en form (cirka 35x20cm) med bakplåtspapper. Smält chokladen i ett vattenbad och bred ut smeten på bakplåtspappret. Strö över nötter och bär jämnt över chokladen. Tryck till nötterna och bären så att de fastnar i chokladen. Ställ kallt cirka 60 minuter. Bryt i bitar. Sen är det bara att äta. Ca 200 gram choklad per vecka är helt okej att mumsa i sig!

Kommentera